Zeleni krov nalazi se sve češću primjenu u modernoj arhitekturi stambenih i poslovnih objekata. Ako je dobro napravljen, toplinska su izolacija s vanjske strane kuće, a i lijepi su, jer na njima može biti travnjak, cvjetnjak ili vrt. Orijentacijom kuće s obzirom na strane svijeta omogućava se da Sunce maksimalno prodire u unutrašnji prostor i udara u neku termalnu masu, podove i zidove, koji akumuliraju toplinu. Zelen krov zimi sprečava gubitak topline, a ljeti osvježava stambeni prostor.
Zeleni krovovi akumuliraju kišnicu i usporavaju oticanje vode, odnosno štede vodu, sprečavaju skupljanje prašine, štite hidroizolaciju od vanjski uticaja, i vrlo malo se zagrijavaju, čak i pri ekstremnim temperaturama. Imaju funkciju prirodnog klima-uređaja, pa time značajno povećavaju korisnost krovnih površina, što također pozitivno utiče i na vrijednost nekretnine.

Zeleni krovovi pružaju mnogo prednosti. Vrlo je aktuelno pitanje vodenih resursa i u središtu je zanimanja mnogih projektanata i građevinara. Naime, zeleni krovovi daju značajan doprinos ophođenju prema dragocjenom resursu kao što je voda na ekološki najprihvatljiviji način. U mnogim razvijenim zemljama Evropske unije smanjivanjem taksi podstiče se ozelenjavanje krovova.
Akumulacija i usporavanje oticanja vode: zeleni krovovi po pitanju vodenih resursa imaju dvostruki pozitivni učinak.
Prvo, sastav zelenog krova akumuliše vodu. Veliki dio toga u srednjem ili dugom roku ispari prema supstratu i vegetaciji.
Druga se prednost posebno ističe u podnošenju obilnih padavina; čak i u stanju zasićenosti vodom, slojevi zelenog krova pružaju dovoljno prostora da se čak i prilikom jakih pljuskova zadovolje veliki tehnički problemi odvodnje. Odvodnja nije samo značajno smanjena nego i bitno usporena. FLL smjernice (Institut za istraživanje, razvoj i izgradnju pejzaža) za zelene krovove uzimaju ovo u obzir kada odlučuju o koeficijentu maksimalne godišnje odvodnje. Koeficijent maksimalne odvodnje određuje maksimalni protok pri definisanom proračunu kiše – prema njemu se prilagođava dimenzionisanje odvodnje. Ova vrijednost se razlikuje od godišnjeg prosjeka padavinske odvodnje. Količina vode koju zeleni krov može akumulisati tokom godinu dana, a koja će se isparavanjem vratiti natrag u prirodu određuje se koeficijentom godišnje odvodnje.

Zeleni krovovi kao zaštita od buke

Buka ima iritirajuće dejstvo na čoveka i postepeno može dovesti do smanjenja koncentracije, zamora, ubrzanog pulsa, pa čak i do povišenog krvnog  pritiska.
Biljke i supstrat mogu biti upotrebljeni da izoluju zvuk. Zvučni talasi, koje i proizvode mašine, saobraćaj ili avioni, mogu biti apsorbovani ili odbijeni. Supstrat blokira niže, dok biljke blokiraju više zvučne frekvencije. Ovakva uloga biljaka dobro je poznata i već se dugo primenjuje u uređenju gradova npr. oko prometnih saobraćajnica i sl.
Zeleni krov, sa 12cm supstrata, može da redukuje zvuk do 40dB, dok 20cm debeo supstrat redukuje zvuk do 46-50dB (Peck, 1999). Ove pogodnosti se mogu menjati u zavisnosti od tipa ili dizajna sistema zelenih krovova (intezivno ili ekstenzivno ozelenjena krovna površina).
Kontaktirajte nas i saznajte više …

30.07.2020

Oaze na krovovima

PONUDA
Zeleni krov nalazi se sve češću primjenu u modernoj arhitekturi stambenih i poslovnih objekata. Ako je dobro napravljen, toplinska su izolacija s vanjske strane kuće, a i lijepi su, jer […]

Više →

30.07.2020

Ventilirane fasade

PONUDA
Ventilisana fasada je slojevita konstrukcija koja se sastoji od: • obloga • potporne podstrukture • ventilacijske šupljine i • izolacije. Predstavlja idealno rješenje za poslovne objekte, hotele

Više →

30.07.2020

Termoizolacioni paneli

PONUDA
Paneli su gotovi građevinski elementi koji se  sastoje se od vanjske i unutarnje obloge te izolacije i   predstavljaju najsavremeniji oblik krovne i zidne izolacije. Zbog svoje brze ugradnje i

Više →

30.07.2020

Svjetlosni elementi / Svjetlarnici

PONUDA
Svjetlosne i kupole za odmiljavanje Zbog svoje kompatibilnosti kupole predstavljaju jednu od najtraženijih komponenti za kvalitetno rješavanje protoka dnevnog svjetla, prozračavanje i

Više →

30.07.2020

Čelične konstrukcije

PONUDA
U našem proizvodno/montažnom programu nezaobilazno mjesto zauzimaju i čelične konstrukcije te sve vrste potkonstrukcija, koje se konstantno izrađuju od različitih profila i za različite namjene.

Više →

30.07.2020

RAVNI KROVOVI

PONUDA
Ravni krovovi su produkt razvoja savremene kompleksne arhitektonske konstrukcije koji treba da potpuno i trajno štite objekte od atmosferalija, a rješavaju i problem termoizolaciije pete fasade u

Više →