Ravni krovovi su produkt razvoja savremene kompleksne arhitektonske konstrukcije koji treba da potpuno i trajno štite objekte od atmosferalija, a rješavaju i problem termoizolaciije pete fasade u visokogradnji, ali pod uslovom ispravnih tokova projektovanja i izvođenja objekata.

Za ravan krov možemo reći da je elementarni tehnički dio objekta. Kao takav to da bi ispunio svoju tehničku funkciju mora u prvom redu predstavljati efikasnu barijeru prema atmosferalijama, ali i prema drugim neželjenim klimatskim uticajima i tehnički istančanijim zahtevima.

Savremeni ravni krovovi moraju obavezno uključiti i odgovarajuću termo i akustičnu zaštitu, a i omogućiti i određene fizikalne tokove, odnosno fizikalnu transparenciju.

Ravni krovovi se s pravom smatraju iznimno svestranim rješenjem i otvaraju mogućnosti uređenja kao ni jedan drugi oblik krova. No, postoje dvije strane ove svestranosti: kao prvo, postoje gotovo neograničene mogućnosti dizajniranja, ali i vrlo specifični i strogi zahtjevi u pogledu izolacije i hidroizolacije.

Kvaliteta strukture je od vitalne važnosti za postizanje pouzdanog i dugotrajnog ravnog krova. Ona predstavlja osnovu za sve arhitektonske mogućnosti – od krovne terase do zelenog krova. Ravni krov također nudi i neke vrlo praktične prednosti: ponajprije jednostavan pristup. Kada je područje krova formirano u terasu ili ozelenjeno, građevina dobiva više nego jednostavno atraktivni eksterijer. To je također naglašeno stvaranjem dodatnog životnog prostora – bilo da se radi o novogradnji ili dijelu sanacije. Istovremeno, ravni krov omogućuje optimalnu iskoristivost unutrašnjeg prostora, budući da nema spuštenog stropa. Sve u svemu, ravni krov nudi brojne prednosti za svakoga.